Thajsko - Festivaly, svátky a slavnosti


Kdo se chce veselit, nechť se veselí...


Thajské slavnosti se jen zřídka nesou ve vážném duchu. V málokteré zemi se slaví tak bujaře a barvitě jako v Thajsku. Každoroční ceremonie a svátky charakterizující silné náboženské cítění a přechod ročních období jsou již odedávna nedílnou součástí života Thajců. Jeden nápis z 13.století říká: "Kdo se chce veselit, nechť se veselí. Kdo se chce smát, nechť se směje." A to platí dodnes, kdy se každý měsíc koná množství slavností. Hlavní svátky jako Songkran, se slaví po celé zemi, přičemž v nejpompéznějším měřítku v Bangkoku a dalších větších městech. Kromě toho mají i jednotlivé regiony i vlastní jedinečné slavnosti (jsou vždy uváděny v kapitole příslušné provincie). Mnohé svátky připadají každý rok na jiné datum, neboť se řídí lunárním kalendářem. Připadá-li státní svátek (ss) na sobotu nebo neděli je volným dnem také následující pondělí.


Nový rok (ss)


1. ledna


Čínský Nový rok


leden/únor
Není to oficiální svátek, ale svět obchodu je přesto na dva až tři dny podstatně ochromen.


Mákcha Búča (ss)


Únor, úplněk
(všichni svatí) - slaví se na památku Buddhova kázání před 1250 stoupenci jeho učení. Svátek je zakončen průvodem se svíčkami kolem chrámů.


Soutěže v pouštění draků


Březen, celý měsíc
Zejména Sanam Luang v Bangkoku


Den Chakri (ss)


6. dubna
Na památku založení dynastie Chakri v roce 1782


Songkran - thajský Nový rok (ss)


Duben, úplněk (obvykle 13.-15.4.)
Velice významný náboženský svátek, při němž se svěcenou vodou kropí zpodobnění Buddhy. Je to ale také bláznivá událost, kdy se všichni navzájem polévají vodou. Nejvýstředněji se slaví v Chiang Mai.

Pokračování ...


Svátek práce (ss)


1. května


Den korunovace (ss)


5.května
Svátek, při němž je oslavováno výročí korunovace současného krále Bhumibol Adulyadej


Svátek královské orby (ss)


začátek května (přesný datum určují každý rok brahmánští kněží)
Den první orby, požehnání obilí. Koná se na Sanam Luang v Bangkoku na začátku sezóny, kdy se seje rýže. Při obřadu prováděném brahmánskými hodnostáři posvátní býci obřadně vyorají královským zlatým pluhem první brázdu a poté sám král zaseje zvláštní požehnaná zrnka rýže. Tento obřad má být zárukou, aby byla toho roku dobrá úroda.


Visákhá Búčá (ss)


Květen, úplněk
Nejdůležitější buddhistický svátek, při němž se slaví Buddhovo narození, osvícení a den úmrtí. Každá událost se slaví v jiném roce. Večer se po celé zemi konají průvody kolem chrámů se svíčkami


Ásánha Búčá (ss)


Červenec, úplněk
Někdy se označuje jako buddhistický půst. Je to oslava Buddhova prvního kázání k jeho prvním pěti žákům.


Kchao Pchansá (ss)


následující den
Tímto dnem začíná tříměsíční období půstu buddhistických mnichů. Vysvěcení nových mnichů.


Festival svící v Ubon Ratchathani


v den Kchao Pchansá
Lokální, ale po celém Thajsku známý průvod alegorických vozů s obrovitými bohatě vyřezávanými voskovými svícemi ve městě Ubon Ratchathani.

 


Narozeniny Jejího Veličenstva Královny Sirikit (ss)


12. srpna. Zároveň slaveno jako "Den matek".

Královna - více informací ...

 


Vegetariánský festival Ngán kin džé


září / říjen (podle čínského lunárního kalendáře)
Souvisí s taoismem. Do Thajska ho uvedli čínští obchodníci a přistěhovalci. Slaví se zejména na ostrově Phuket a v některých jihothajských provinciích. Oslavy a procedury trvají většinou devět dnů, ale některý rok tomu může být i jinak. Hlavním smyslem je tělesná i duchovní očista. Doprovází ho velmi barvité, ale i dost drastické zvyklosti.


Ok Phansa


Říjen, úplněk
Oslavuje se znovusestoupení Buddhy na zem poté, co strávil jednu deštivou sezónu meditacemi v nebi Tavatimsa. Zároveň to znamená konec období dešťů a půstu a začátek Krathin, což je čas, kdy se dávají mnichům nová roucha a další dary. V některých oblastech je konec období dešťů oslavován pořádáním závodů lodí.


Den Krále Chulalongkorna (ss)


23. října
Den, kdy se připomíná úmrtí krále Ramy V., vedle současného monarchy nejuctívanějšího monarchy dynastie Čakrí.


Loj Krathong


Listopad, úplněk
Svátek světel. Nejčarovnější festival, který můžete v Thajsku spatřit. Na jakékoliv vodní toky se vypouští ozdobené košíčky s květinami a svíčkami.

Fotogalerie Petr Šulc - Picasa


Wat Saket


Listopad, první týden
Tržiště u Zlatého návrší. Největší chrámový veletrh v Bangkoku.


Festival slonů v Surinu


Listopad, třetí víkend
Lokální, ale nesmírně populární přehlídka dovedností slonů, spojená s poutí a průvody v provincii Surin.


Nesení vlajky


3.prosince
Royal Plaza, Bangkok. Nesmírně působivá ceremonie a živý obraz královské pompy. královská garda oděná ve slavnostních uniformách přísahá věrnost králi.


Narozeniny Krále Bhumibola (ss)


5. prosince
Koná se řada oslav s programem a večer se shromažďují miliony Thajců, kteří tak spontánně vyjadřují hlubokou úctu svému panovníkovi.


Den ústavy (ss)


10. prosince


Silvestr (ss)


31. prosince


Festivaly ovoce a květin


podle sezóny
Různé slavnosti v různých částech země podle sezóny. Mnoho druhů tropického ovoce plodí celoročně (banány, papaya, kokosy, ananas aj.), ale mnohé obzvláště ceněné druhy mají svoji sezónu. Obvykle na počátku sklizně se v centrech oblastí, kde se těmto druhům nejvíce daří, konají barvité festivaly, soutěže a přehlídky ovoce.


Full Moon Party


každý měsíc, úplněk
Pravidelná plážová party za měsíčního úplňku na Ko Phanghan. Každý měsíc o úplňkové noci se již tradičně sjíždějí mladí Thajci i turisté na krásnou pláž Hád Rin na ostrově Ko Panghan, asi 20 minut plavby z Ko Samui. Plážové diskotéky, restauarce a bary jsou slavnostně osvětleny, účastníci party mají různé světélkující součásti oděvu, poslouchá se hudba, tančí se, pije a hoduje až do rána. Provincie Surat Thani.


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY


Thailand festivals  - Podrobné vyhledávání thajských svátků a festivalů