Občan pes


Synopse


"Surrealistická pohádka s pořádnou dávkou romantiky"

První thajský film v české distribuci.

V kinech od 1.března 2007 - uvádí Artcam

 

Mladík Pod se rozhodne opustit svou rodnou vesnici a odejít na zkušenou do hlavního města Bangkoku. Jeho přisprostlá babička ho ovšem varuje, že jakmile si ve městě najde práci, naroste mu ocas. Pod je tedy od začátku trochu vyjukaný. Pracuje nejdříve v továrně na sardinky, kde si při jedné náročné směně usekne prst. Prst nakonec po různých peripetiích s cizími prsty nalezne a ještě se seznámí s poťouchlým Yodem. Pod se rozhodne továrnu opustit a nastoupí jako lift boy do jedné velké firmy. Trochu se sice bojí jezdit s ostat ními lidmi výtahem, ale poté co se seznámí s uklízečkou Jin, ho strach opustí. A ocas pořád nikde. Jin podobně jako on opustila svůj venkovský domov. Jednoho dne k jejím nohám z padajícího le tadla dopadla tajemná bílá kniha, napsaná v jazyce, kterému nikdo nerozumí. Jin se tedy do města vydala rozluštit její tajemství. Jin je vůbec podivné děvče. Povídá si s postavami z příběhů na pokračování otištěných v jednom časopise a až s perverzní precizností všechno uklízí a srovnává. Pod se do ní bezhlavě zamiluje, opouští práci a stane se řidičem taxíků, aby Jin mohl vozit po městě. Tak se seznámí s dvaadvacetiletou Mam, která vypadá na šest, kouří, chodí hrát počítačové hry do herny a hádá se se svým mluvícím plyšovým medvědem. Ten teda taky dost kouří a občas si dá i panáka. Jin mezitím potká bílého mladíka, který čte stejnou bílou knihu, ale je pronásledován poli cií. Jin si myslí, že jde o ekologického aktivistu, a začne se účastnit různých demonstrací proti používání plastových výrobků. Vzhledem k její posedlosti pořádkem začne po městě sbírat odhozené plastové lahve, až z nich kousek od svého domu udělá obrovs ký horský masív. O Poda však zájem evidentně ztrácí. Podobné problémy musí řešit i Yod, jehož opouští Číňanka Muay. Potkali se v narvaném autobuse, kde zažili sice netradiční, ale o to víc fascinující první milování. Jejich vztah postavený na pravidelných cestách narvanými autobusy však nevydržel. Aby té smůly nebylo málo, Mam si pořídí mobilní telefon a definitivně odvrhne plyšového medvěda, který se bezcílně toulá ulicemi, dokud ho Pod nenajde a nekoupí mu také mobilní telefon. Jin nakonec potkává svého vysněného aktivistu, o němž si dlouho myslela, že zemřel při demonstraci ve Spojených státech, a zjistí, že kniha, kterou tak opatrovala, je trochu perverzní červená knihovna o jednom italském homosexuálním páru. Svět se jí zhroutí a Jin opouští město a hlavně Poda. Ten se vrací domů na venkov. Čas tam však plyne o poznání pomaleji než ve městě , kde zatím všem vyrostly ocasy, takže když se Pod do města vrátí, stává se skromnou celebritou bez ocasu. Když už mu nezbývá moc naděje na setkání s Jin, konečně ji potká na vrcholu hory z plastových lahví. Jin dochází, že radost, kterou zažívala při setkáních s Podem, je vlastně tou největší radostí jejího života a rozhodne se s ním žít. Podovi vyroste ocas.

 

OBČAN PES / CITIZEN DOG / MAH NAKORN /Thajsko, 2004 / 100 min /
/ barevný, 35 mm /
zvuk: Dolby SRD / thajsky + české titulky / přístupný od 12 let/
komedie - fantasy - romance / foto na www.artcam.cz/press

 

Scénář a režie: Wisit Sasanatieng
Produkce: Aphiradee Iamphungphorn
Kamera: Rewat Prelert
Zvuk: Amornpong Maetakunvudh
Střih: Dusanee Puinongpho
Hudba: Amornpong Methakunavudh
Kostýmy: Atchariya Pintisanpirom
Scénografie: Suras Kardeeros
Hrají: Mahasmut Bunyaraksh (Pod)
Sangthong Ket-U-Tong (Jin)
Sawatwong Palakawong (Yhod)


O příběhu


Už ze synopse je jasné, že Občan pes je trochu výstřední film. Respektive místy velmi výstřední film. Příběhy jednotlivých postav jsou totiž nabity nejroztodivnějšími příhodami. Podovi se například ve městě ještě několikrát zjeví jeho reinkarnovaná babička, jejíž cesta do těla ještěrky vedla přes několik trávících oběhů různých zvířat a lidí. Do práce Poda také často vozí mrtvý řidič mototaxi, kterého zabily bezpečnostní helmy padající při jednom zvlášť vydatném dešti z nebe rovnou na zem. Film tedy od začátku do konce běží velmi výrazným tempem , kdy neuvěřitelná historka střídá druhou.
Díky panoptikálnímu složení hlavních postav je film často přirovnáván k Amélii z Montmartru. Občan pes je však daleko výstřednější a také kritičtější k neduhům života v současném Bangkoku. Navíc podivnost není spojena jen s tím, jak hlavní hrdinové vnímají své životy a své okolí, ale rovnou se vším, co se ve filmu objeví. Samozřejmě nejčastěji se noříme do Podova světa, který si dovede tvář Jin projektovat i na plakát Bruce Leeho ve svém pokoji a podobně. "Divoké" poměry však panují i na venkově, v továrně, v obří korporaci a mezi ekologickými aktivisty.
Každopádně i když je vývoj hlavních postav od začátku poměrně jasný, režisér Wisit Sasanatieng je vystavěl velmi promyšleně a diváka po celou dobu filmu překvapuje jejich svéráznými rozhodnutími, flashbacky do jejich osobitých vzpomínek a nečekanými zvraty v jejich putování za štěstím a láskou.


O filmu


Jestliže příběh budeme vnímat jako roztomilou hříčku na téma milostná komedie, formálně se jedná o mimořádně vyspělé dílo. Pastelové barvy, které prostupují napůl počítačově upraveným obrazem současného Bangkoku, dodávají filmu nadreálnou atmosféru.
Právě promyšlená struktura příběhu s mnoha dějovými epizodami a odbočkami do minulosti postav nabídla režisérovi velký prostor pro využití situační komiky, elips ve vyprávění a dalších atraktivních prostředků.

Film vznikl podle stejnojmenného románu, který napsala a vydala Sasanatiengova manželka. Ani v nejmenším však nepůsobí literárně a se všemi úskalími bizarního vyprávění si režisér poradil dobrým rozfázováním jednotlivých sekvencí a rozdělením filmu do několika částí, v nichž blíže představuje vždy jednu z postav, která vstoupí do Podova světa. Režisér také kombinuje různé žánrové prostředky, netypické pro milostné drama, a tak chvílemi nevíme, jestli sledujeme grotesku, horor nebo přihlouplý muzikál. Střídání tempa vyprávění a změny v atmosféře dodávají filmu na atraktivnosti, zábavnosti a přitažlivosti pro diváky. V poslední době vzniklo jen málo takto strukturovaných komedií, které nabízejí milý příběh a zábavnou cestu za jeho rozuzlením.
Režisér filmu k netypickému formálnímu zpracování říká: "Jak vypadá současné thajské moderní umění? Většina umělců se domnívá, že moderní znamená prostě západní, a jejich díla podle toho tak vypadají. Typicky thajské umělecké prostředky jsou podle nich staré a nepotřebné. Občan pes je experimentem na cestě k modernímu výrazu současného thajského umění, tak aby vyrůstalo z thajských kořenů. Nevěřím tomu, že jsme maximálně uspěli, ale když už nic jiného, alespoň jsme se pokusili začít. Bude to dlouhý a komplikovaný proces, ale věřím, že se nám povede najít formu, kde se moderní bude dokonale snoubit s thajským, tak jak se to podařilo třeba v Japonsku." Není nutné se pozastavovat nad jakýmsi radikálním odmítáním západní estetiky úspěšným thajským filmařem. Jde spíše o to, že i Thajsko zažívá pro východoasijské kinematografie příznačný proces emancipace své vlastní kinematografie, donedávna závislé na návštěvnosti hollywoodských filmů a v područí velkých distribučních firem. Občan pes je vedle filmů jako Tropical Malady nebo Shutter dalším vydařeným snímkem, který okouzluje na filmových festivalech a také v kinodistribuci v mnoha evropských a asijských zemích. Čím více totiž o thajském filmu bude slyšet, tím lépe se mu povede. Tento rozměr snímku Občan pes je vpravdě politický a radikální. Každopádně si to takto vybroušený a zábavný film skutečně může dovolit. I tato upřímnost z filmu činí jeden z nejvýraznějších objevů loňské festivalové sezóny a následných filmových trhů, na kterých ho již reprezentovala jedna z největších evropských distribučních firem Europacorp.


O režisérovi


Wisit Sasanatieng se narodil v roce 1964.
Vystudoval reklamní a marketingové strategie a design na Silpakorn University.
Svou kariéru začal v kreativě reklamní agentury Lintas a v hudebním nakladatelství Kita Records. Svůj talent však naplno projevil, až když se pustil do televizních reklam, natáčených pro velké reklamní společnosti Damask Advertising a Ogilvy and Mathers. Reklamám se věnuje i v současnosti. U filmu začínal jako scenárista. Jeho první dva filmy Dang Bireley and Young Gangters (1997) a Nang Nak (1999) přispěly velkou měrou k oživení upadající thajské kinematografie. Jako režisér debutoval westernovým muzikálem Tears of the Black Tiger (2000), za který získal cenu pro nejlepší asijský film na festivalu ve Vancouveru. Film se také mimo soutěž promítal na festivalu v Cannes a vztahoval se k vizuálním tradicím klasické thajské kinematografie. Občan pes je jeho druhým celovečerním filmem.


Filmografie


- režie: Mah nakorn/ Citizen Dog/Občan pes (2004)
Fah talai jone/Tears of the Black Tiger/Slzy černého tygra/ (2000)
- scénář: Mah nakorn/Citizen Dog/Občan Pes (2004)
Fah talai jone/Tears of the Black Tiger/Slzy černého tygra/ (2000)
Nang nak/Nang - Nak/ (1999)
Dang Bireley and Young Gangters/ (1997)


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY


Thajsko - film