Thajsko - Songkran


Nový rok v dubnu


V Thajsku se slaví tři nové roky - 1.ledna (evropský), přelom ledna a února (čínský), 13.-15. dubna pak tradiční thajský.

Duben je v Thajsku jedním z nejteplejších měsíců. Hektolitry vody prolité během oslav tradičního thajského nového roku - Songkranu, jsou tak právě v těchto horkých dnech příjemným osvěžením.


Legenda


Ve své puvodní podobě Songkran zosobňoval respekt k hierarchii, v moderním Thajsku se však vyvinul v nevázanou zábavu.
Původ Songkranu vysvětluje legenda o milionáři, který neměl děti.N a den připadající na Songkran seděl pod banyanovým stromem a prosil bohy, aby ho obdařili nějakým potomkem. Bůh Indra seslal poloboha Thamabbana a ten se stal boháčovým synem, který dospěl v moudrého člověka rozumícího řeči zvířat a pro svoji moudrost velice vyhledávaného. To vzbudilo žárlivost boha Kabinbrahmy, který se rozhodl vyzkoušet Thamabbanovy vědomosti. "Kde se nachází štěstí za úsvitu?" - zněla otázka. Thamabban nemohl po šest dní nalézt vyluštění hádanky. Pokud by se mu to nepodařilo, měl přijít o hlavu, pokud by ji dokázal zodpovědět, ztratil by hlavu bůh Kabinbrahma. Hledání odpovědi ho na den připadající na Songkran zavedlo pod banyanový strom. Tady vyslechl dva orly, kteří si sdělovali rozluštění hádanky. Stěstí leží za úsvitu na tváři - a proto si ji lidé po ránu umývají. Kabinbrahma byl známý tím, že vždy držel slovo, protože kvůli četným meditacím jeho hlava sálala obrovským žárem, hrozilo nebezpečí, že pokud spadne na zem, vyvolá požáry, pokud zůstane na nebesích horko vysuší všechny řeky. Bůh proto povolal svých sedm dcer, které drží jeho hlavu ve svých rukou a vždy na Songkran si ji předávají.


Stěhování národa


Sehnat místo v autobuse nebo ve vlaku je během tohoto svátku jedním z nejobtížnějších úkolů. S příchodem thajského nového roku nastává migrace obyvatel mířích domů nebo na návštěvu k příbuzným. Kolaps postihuje zejména Bangkok. Mnoho z jeho obyvatel přišlo do thajské metropole z venkova nebo má na něm alespon příbuzné. V polovině dubna se tato lidská masa dává do pohybu. Odliv obyvatel se v Bangkoku projevuje vylidněnými ulicemi, navíc mnoho z těch, kteří zůstávají v hlavním městě, raději neopouštějí domov. Přestože Songkran se v thajské metropoli neslaví se stejnou intenzitou jako například v Chiang Mai, proměnuje její ulice v nebezpečnou zónu.


Tradice


Thajský rok je ovlivněn cyklem pěstování rýže, která i dnes zůstává nejdůležitější plodinou. Čas Songkranu nastává po sklizni rýže, před začátkem dalšího cyklu. V tradiční společnosti právě v tyto dny nastala chvíle pro vyjádření respektu ke starším v podobě chladivých kapek vody, navštívit chrámy, omýt sochy Buddhy a předat dárky mnichům. Ptáci a ryby držené v zajetí jsou vypouštěni na svobodu. Tři až pět dní, po které Songkran trvá, se staly příležitostí k upevnění hierarchické struktury thajské společnosti založené na respektu mladších ke starším, dětí k rodičum, žáků k učitelům.


Realita vodní války


Časy se však mění i v Thajsku, tradiční Songkran dnes přežívá převážně pouze na vesnicích. "Hierarchie se bortí, vysoce strukturované sociální vazby jsou na cestě k nové svobodě, jejichž formy ještě nebyly vytvořeny," napsal během letošního Songkranu deník Bangkok Post." Je to svoboda bez hranic" komentoval dění v bangkockých ulicích Američan dlouhodobě žijících v Thajsku.

 

Nad tradicí převládá zábava. Možná i proto se do oslav Songkranu s takovou vervou vrhají cizinci. Dnešní účastník svátku vypadá jako bojovník chystající se do vodní války. Každý, kdo se vydá do ulic, musí počítat s tím, že se vrátí promáčený na kost. A tak se ulicemi přesunují postavy v pláštěnkách nebo lehkém oblečení vyzbrojené vodními stříkačkami, pistolemi a kbelíky. Na zapadlých vesnických silnicích číhají skupinky s plnými zásobníky vody, se kterými se vrhají na projíždějící auta i osamělé motocyklisty, kterým ještě k vodní salvě přidávají na tvář pudr.

 

Ulicemi měst projíždějí pickupy, jejichž posádky se snaží zasáhnout projíždějí pickupy, jejichž posádky zmáčejí všechny kolemjdoucí. "Je to prostě zábava, poleju tě vodou, ty se nemužeš bránit a musíš se jenom usmívat", rozjařeně říká jeden z thajských účastníku Songkranu.


Stovky mrtvých


Své výhrady ke způsobu slavení svátku má však policie. Každý rok během Songkranu zahyne několik stovek lidí - řidiči, kteří nezvládli jízdu na silnicích proměněných ve vodní kluziště, motocyklisté, kteří neudrželi balanc ve chvíli, kdy jim někdo vchrstl plnou vodní dávku přímo do obličeje. Riziko zvyšuje ještě alkohol, kterému se Thajci příliš nevyhýbají. Zastánci thajských tradic upozorňují, že dění ve městech je důkazem, jak lidé, kteří opustili vesnice ztrácejí své komunitní vazby. Část tradičního respektu však přetrvává i ve vrcholných okamžicích městské euforie. Ve chvíli, kdy se přiblíží luxusní vůz, dav své vodní šílenství zastaví. Přesně v duchu tradiční hierarchie, sklánící se před těmi, kteří dosáhli většího bohatství.


Fotogalerie



Autor článku: Pavel Zvolánek
pzvolanek@yahoo.com
www.thai.cz

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY


Fotogalerie Petr Šulc - Picasa

Songkran v proudech vody - článek z magazínu KOKTEJL

Video - YouTube

Festivaly, svátky a slavnosti - přehled

Thailand festivals  - Podrobné vyhledávání thajských svátků a festivalů