Thajsko - hudba


Ad Carabao


Obrázek majestátně projíždějícího Harley Davidsonu v dopravní zácpou paralyzovaných ulicích Bangkoku se již před nějakou dobou stalo obvyklým. Jejich řidiče obvykle spojují společné znaky: s dlouhými vlasy a kníry, řetězy s buddhistickými přívěsky kolem krku a v kožených vestách stojí v ostrém kontrastu se stereotypní představou o úspěšném asijském muži v bílé košili a konzervativní kravatě. Projel-li kolem vás někdy nějaký takový rozzlobený mladý muž (většinou již ovšem ne tak mladý), pozor: možná se o vás otřela živá legenda. Yuenyong Opakul (známější pod pseudonymem Ad Carabao), je bezpochyby nejvýznamnější thajskou rockovou hvězdou a symbolem resistence pro celou jednu generaci. Počátkem osmdesátých let založil CARABAO, nejvýznamnější rockovou skupinu, která kdy v Thajsku působila. Jméno Carabao a emblém skupiny, rohatá buvolí hlava ("carabao" je výrazem pro vodního buvola ve filipínském jazyce Tagalok) se staly součástí thajské kulturní ikonografie, se svými fanoušky a imitátory. Píseň "Made in Thailand", v níž Ad Carabao varuje před hladem po západních výrobcích, se stala v zemi svého druhu hymnou. Že hudba Carabao oplývá politickými významy je jasné při pohledu na jedno z jejich nedávných CD. Jehož písně jsu věnovány osobnostem jako jsou Che Guevara, Aung Sun Soo Chi, nebo Assanee Polachan (thajský intelektuál a někdejší vůdce thajské komunistické strany, který zemřel v exilu v Laosu a jehož ostatky byly teprve nedávno navráceny do Thajska právě za asistence Ad Carabaa.

Zvuk Carabao, v němž se od samého počátku mísily západní trendy s tradičními thajskými harmoniemi, postupně přerostl od akustických písní k robustnějšímu stylu v devadesátých letech. Vedle elektrických kytar v něm mají prostor i původní thajské strunné a dechové nástroje a výsledkem je směs, na první poslech snad působící snad až příliš eklekticky, avšak mnohdy velmi okouzlující a koneckonců dobře ilustrující schopnost thajských umělců vstřebávat západní trendy. V posledních letech se jednotliví členové věnují svým vlastním projektům, avšak Carabao se dodnes scházejíc ke koncertům a vydávají desky v pravidelném tempu. Více než kdy dříve dnes hudba Carabao, vždy stavějící na přesvědčení a snaze předat publiku jistá poselství, stojí pevně v moři většinou pomíjivého středněproudého popu znějícího thajskou hudební scénou. Ve studiu na západním okraji Bangkoku dnes Ad Carabao produkuje také desky jiných hudebníků na značce KRABUE & Co.


A ti další...


Komornějšími předchůdci Carabao a asi jedinou další thajskou skupinou, jejíž vliv přesáhl i do sousedních zemí, jsou CARAVAN, kteří stáli počátkem sedmdesátých let u zrodu specificky thajského žánru zvaného pléng phua čívit (písně pro život). Ten vznikl spojením folkové hudby a západního rocku a stal se hudební kulisou levicového hnutí za demokracii. Po vojenském převratu v roce 1976 byli členové Caravan spolu s mnoha dalšími studentskými aktivisty nuceni uchýlit se na delší dobu sever země, než se koncem sedmdesátých let politická situace v Thajsku opět uklidnila.

Vedle Caravan a Carabao dnes k hnutí pleng phua chiwit patří řada dalších osobností, jejichž hudba zůstává v posledních desetiletích v podstatě nezměněna. Podobně stálé jsou i jejich politické postoje: hlas této generace angažovaných hudebníků byl slyšet například při krvavých nepokojích v květnu 1992 nebo při koncertech na podporu vězněné barmské aktivistky Aung San Soo Chi.

Odraz západní masové kultury viděné v hollywoodských filmech a slyšené na dovezených (a ilegálně kopírovaných) kazetách a CD, spolu se zmiňovanou známou thajskou schopností asimilovat cizí vlivy, vyústil ve vznik nejrozšířenějšího hudebního žánru osmdesátých a devadesátých let, zvaného string. jeho patrně nejslavnějším představitelem je zpěvák Thongchai Macintyre (známý pod pseudonymem Bird), který si také zahrál v několika thajských filmech.


Lidová hudba


K dalším stylům thajské hudby patří hudba z thajské vesnice zvaná luk thung, její severovýchodní verze mor lam, jíž je charakteristický nejchudší thajský region Isaan. Klasická thajská hudba, pi-phat, je dodnes živá a je často tím nejsnadnějším vstupem do světa thajské hudby, neboť několik CD je distribuováno ve hudebních megastorech ve většině velkoměst.


Pop a rock


má v Thajsku poměrně krátkou historii, objevil se teprve v 70 tých letech. Od té doby se na thajské pop scéně objevují všechny žánry známé západní pop-music, se vším co k tomu patří: jako videoklipy, živé koncerty, hitparády a fan-cluby.

(Autor:Tomáš PRÁŠEK)


Thajský pop


Místní zpěváci a skupiny na thajském trhu převládají v prodeji CD ček, kazet a video CD vysoko nad anglo-americkou produkcí. Hlavní proud vytvářejí profesionální týmy hudebních skladatelů a producentů několika velkých nahrávacích společností a tvoří repertoár pro stálé superstars či nové a nové objevy pop music.

Thajský pop patří hlavně teenagerům a proto i v show businessu má hlavní slovo mladá generace. Zpěváci, zpěvačky a skupiny často téměř školního věku vydávají hity a zazáří s jedním nebo dvěma alby, než je logicky vystřídají další.

Z těch, kteří již dokázali, že nejsou právě jenom tyto krátkodobé hvězdičky, ale opravdoví, talentovaní umělci jsou například zpěvačky středního proudu Maleewan Jameena a Nantida Kaewbuasai, také zpěvák Paiboonkiat Kiowkaow. Z oblasti popu a rocku například Aem Saowalak Lilabutr nebo bluesová rockerka Mai Charoenpura, duo písničkářů - bratři Asanee a Wasan Chotikul. Za nejmladší generaci uveďme například zpěvačku, která se proslavila již ve svých 14 letech Amita Tata Young, nebo zpěváka Jamese. Také je na scéně hodně rockových muzikantů a skupin, např. zpěvák Tai Tanawut, skupiny Fly a Loso, nová vlna přinesla styl rock?dance se skupinou Mr.Team.


Bird Thongchai McIntyre - thajská superstar


Přestože je pop scéna v Thajsku velmi bohatá a rozmanitá, pokud bychom měly uvést pouze jedno jediné jméno vynikajícího umělce, pak to musí být člověk, který je právem nazýván Superstar No. 1 v Thajsku - zpěvák a herec BIRD Thongchai McIntyre.

Od roku 85, tedy již 15 let vydává alba, dodnes jich má okolo 20ti, hrál v několika televizních seriálech a v 6ti filmech. Získal několik ocenění, za herectví i za hudbu, také od amerického odborného časopisu Billboard v roce 97. Jeho koncerty bývají významnou společenskou událostí, poslední dobou je navštěvují i členové Thajské královské rodiny. Letos v dubnu Bird účinkoval ve 20ti představeních muzikálové romantické pohádky v hlavní roli prince. Nejen pro své umění a profesionalitu, ale také pro jeho výjimečné lidské vlastnosti je Bird opravdovým miláčkem publika všech generací.
(Autorky: Magda KAŠUBOVÁ, Mirka KAŠUBOVÁ)


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY