Thajsko - Sport


Thajský box


Thajský box je sport i způsob obrany. Soutěžící mohou použít jakoukoliv část těla: chodidla, nohy, kolena, lokte, ramena to vše jsou jejich zbraně. Tradiční hudba během boje dělá ze soutěže nezapomenutelný zážitek. Hlavní stadiony:
Ratchadamnoen Stadium : Ratchadamnoen Nok Avenue, Bangkok, Tel: (662) 281-4205;
Lumphini Stadium : Rama IV. Rd., Bangkok, Tel (662) 251-4303;
Samrong Stadium : Samut Prakan, Tel: (662) 393-3592


Takraw - národní sport


čti "takró". Je to prastarý míčový sport, který se ve starých cestopisech popisuje jako Siamský fotbal. Má několik variací. Při jedné se hráči stojící v kruhu snaží ratanový míč o velikosti asi 12 cm udržet co nejdelší dobu ve vzduchu. Varianta se kterou se setkáte zřejmě nejčastěji je něco mezi volejbalem a nohejbalem. Hraje se přes síť nohama a hlavou. Jiná varianta se snaží dostat míč do obruče ve výši 4,5 metru.


Fotbal - aktivně i na gauči


je zřejmě stejně jako jinde na světě nejrozšířenějším sportem. Houfy kluků čutajících na každém volném plácku stejně jako dobře organizované mistrovské soutěže. Základna je široká, ale národní tým nedosahuje mezinárodních úspěchů. Každopádně thajští muži tráví sledování fotbalových přenosů v televizi notně času a jeich orientace v evropských soutěžích je obdivuhodná. Každý se vám pochlubí, že dokáže vyjmenovat několik českých fotbalistů.


Tenis -  největší úspěchy


Dříve sport horních deseti tisíc doznal zejména poté co Paradorn Srichaphan dosáhl řady mezinárodních vítězství nevídané popularity. Paradorn se stal modlou ke které vzhlíží tisíce začínajících tenistů. Nutno podotknout, že při rozšiřující se základně určitě nezůstane dlouho osamocen.


Národní hrdinové z olympiády


Atletické úspěchy thajských sportovců bývaly dříve spíše ojedinělou záležitostí. Na posledních olympijských hrách v Athénách však zazářili a dosáhli několika vítězství i v disciplínách, které nejsou až tak rozšířené. Není to ovšem náhoda. Sport má obecně dobrou podporu ze strany státu. Vítězové olympiády se stali národními hrdiny s doživotním zajištěním, o kterém se českým sportovcům může jen zdát...


Golfový ráj


Thajsko nabízí milovníkům golfu skutečně nevšední zážitky. Golfových areálů s dokonalým servisem tu vyrostlo opravdu nesčetně. Znalci řadí několik thajských hřišť do první světové desítky, což potvrzuje neustálý nárůst příznivců přijíždějících si toto tvrzení ověřit. Hřiště bývají často zasazena do ďábelsky malebných míst. Nakonec každý kdo přistává na letišti Don Muang v Bangkoku přelétává nad jedním z nich.


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY